Saltar a continguts

Associació de Propietaris i Veïns de La Floresta Pearson

#[eBDLocale.literal(navegacio)]

Menú principal

Notícies

16/12/2014
REUNIO AMB ELS MEMBRES DE UASC

 Com tot ja sabeu, (ho varem comunicar per correu a tots els socis que ens han passat la seva dreça de correu electrònic) el passat 2 de desembre va tenir lloc a l’Associació una reunió informativa amb els membres dirigents de la formació UASC que es presentarà a les properes eleccions municipals i que al nostre entendre presenta unes propostes que creiem molt interessants. La trobada, que si bé va estar concorreguda, no és menys cert que donada la importància que per La Floresta tindran les properes eleccions, va ser menys de l’esperada, va resultar molt interessant i és per això que us volem posar al vostre abast un ampli resum

 

   

Consells de Barri

La majoria d’assistents a la reunió portem molts anys participant als Consells de Barri i sempre amb la mateixa sensació de la seva poca operativa.  A principis d’aquest legislatura a petició del mateix senyor Carles Brugarolas (president del consell) li vàrem explicar quina podria ser, segons la nostra experiència,  la formula perquè els consells funcionessin.

·         El més important, que l’equip de govern  cregui de veritat el concepte de la participació ciutadana i de la utilitat dels consells. Ara sols és un excusa per dir que creuen en la participació.

·         Que els partits de la oposició  amb representació al consell, fossin més actius en la seva participació. No poden fer el trist paper de “convidats de pedra”.

·         Dona la sensació que a uns i als altres el fet d’assistir als consells és un tràmit “avorrit” més que han de fer.

·         Es vergonyós el fet de repartir les actes amb retard i de que no existeixi un registre de compromisos, els seu estat i el seu responsable. La frase sobre una problemàtica ja antiga “Ara ho desconec, ho pregunto i ja li diré quelcom” no és acceptable.

·         Reorganitzar las tasques i potenciar la regidoria de participació ciutadana orientada als Consells de Barri.

·         Marcar un temps límit per enviar l’ordre del dia i l’acte del consell anterior no inferior a una setmana abans del consell.

·         En una ciutat que es vanta de ser pionera en el “Smart City” no s’aplica la tecnologia clàssica per fer millorar la operativa. Nosaltres hem proposat el següent sistema.

o   Creació d’una base de dades dels acords, compromisos  i seguiment de temes tractats als Consells de Barri i als Grups de Treball.

o   Aquesta base de dades pública, ubicada a la web de l’ajuntament,  la podran alimentar i consultar els components de las taules de cada consell o grup de treball, regidors, directors d’àrea i tècnics municipals.

o   Un petit  exemple: Quan en un consell es reculli una queixa o una problemàtica se introdueix allà mateix mitjançant un ordinador portàtil o un smartphone.   De forma automàtica al dia següent al matí el responsable (regidor o tècnic) ja troba al arrancar l’ordinador una alarma indicant la entrada d’una nova tasca i ja pot començar a treballar amb ella. A mesura que hi  vagi treballant quedarà registrada. El president uns dies abans podrà consultar els temes que es van tractar a l’anterior consell, tindrà tota la informació de primera mà per poder donar la resposta.  Avui en dia la tecnologia ja ho permet.

Davant de l’actitud, de tants i tants anys, del consistori respecte als Consells de Barri, UASC proposa que tots els representants d’associacions i entitats de la taula es plantin i si s’escau no assistir més als consells fins que estigui garantida la seva operativa.  Sabem que és difícil aconseguir la unanimitat però s’ha d’intentar. El mateix la resta de partits de la oposició, que en l’actualitat son còmplices d’aquesta situació. No podem participar, anys darrera any, en una comèdia quan realment tenim problemes crònics a solucionar de forma conjunta, veïns i consistori

 

Participació ciutadana

La Floresta amb 5.000 habitants te una assistència aproximada de unes 50 persones (1%) per consell.  Curiosament és el districte amb més assistència.

Els dos consells del centre de Sant Cugat (Centre-Est i Centre-Oest)  tenen un potencial de assistència superior a 15.000 persones cadascú. Doncs be, es trist que en més d’una ocasió sols hagin assistit un màxim de 6 persones. UASC va proposar que una vegada, sols una vegada, s’enviés a cada domicili de Sant Cugat, centre i districtes, un tríptic explicant en que consistien els Consells de Barri, la seva operativa i els drets i obligacions de cadascú de les parts. També on podrien trobar a la web de l’ajuntament i mitjans de comunicació escrits les dates de cada convocatòria.

Això ho hem reclamat moltes vegades (directament, notes de premsa, entrevistes, articles d’opinió, etc.) sense resultat, inclús en una petició al Ple Municipal l’alcaldessa, senyora Mercè Conesa,  es va comprometre a fer-ho. A dia d’avui, res de res.

Es llastimós sentir dir al regidor de Participació Ciutadana que la gent no te interès en assistir als consells. Nosaltres ens preguntem, com poden assistir si ho desconeixen ?  L’ajuntament traspassa la responsabilitat de comunicació als florestans, a les associacions veïnals i entitats, i això no te cap justificació.

UASC defensa i creu que és molt important que les associacions de veïns tinguin més força i per això demanem des de sempre que els veïns hi col·laborin perquè siguin fortes. L’objectiu de l’ajuntament és tot al contrari.

 

Projecte d’asfaltat de carrers

En principi considerem aquest projecte una bona noticia per els florestans. Desprès de tants anys de pols i fang i d’oblit de l’ajuntament és positiu que es pavimenti una quantitat de carrers amb una inversió per part de l’ajuntament d’uns 2.500.000 euros.

També és d’agrair la tasca feta per la plataforma de La Floresta Parla que ha aportat molta informació, criteris i prioritats.

En la part negativa no entenem com en el procés de adjudicació (segons alguns irregular) no s’ha invitat a assistir a ningú dels components de la plataforma, alguns d’ells en coneixements tècnics sobre obres. Tampoc ha estat constant la presenciadel regidor de l’oposició que segons normativa hauria d’estar durant el procés.

En els paràmetres de la adjudicació ha tingut molt de pes a l’hora d’escollir la empresa seleccionada el fet de fer els mes carrers possibles amb els mateixos diners. No sabem quins criteris de qualitat s’han fet servir i quin serà el seu seguiment.

Curiosament s’ha consultat als veïns després de l’adjudicació, quan nosaltres creiem que ha de ser al reves. Els veïns son els que millor coneixen la problemàtica de la seva zona.

Tampoc s’ha contemplat  l’arranjament de les escales i passatges, sortides d’emergències en carrers sense sortida, etc.

UASC ha seguit aquest procés (hem estat amb La Floresta Parla) i tenim la sensació, i voldríem equivocar-nos, que les obres seran complicades i problemàtiques. Per exemple, una de les nostres preocupacions es saber si abans s’arreglarà el tema de les connexions al clavegueram.

 

Seguretat 

UASC des de els seus principis ha demanat que s’implanti de veritat el policia de barri amb ubicació fixa al districte. Les entitats i associacions disposarien d’un telèfon directe amb l’agent. A dia d’avui no s’ha aconseguit.

En el tema de ocupes nosaltres creiem que és un tema que l’ajuntament no vol o no s’atreveix a posar totes les mesures per solucionar-ho. Podem pensar també que mentre estiguin a La Floresta no estaran a altres zones.

Creiem que l’Ajuntament i la Generalitat han de prendre un decisió contundent i definitiva on han de intervenir els cossos policials, judicials i de serveis socials. Fa uns anys l’ajuntament va adoptar una campanya de “Tolerància Zero”  que mai s’ha aplicat a La Floresta. El mateix passa amb la ordenança de sorolls que tampoc s’aplica.

Redactar i fer pedagogia del futur i obligat PPU – Pla de Prevenció d’Urbanitzacions – per la protecció davant de incendis i plans d’evacuació. En aquest moment inexistents.

 

Mobilitat

S’han de complir els horaris dels autobusos i instal·lar marquesines. Moltes parades no tenen ni un trist banc.

UASC va presentar fa dos anys quinze propostes per millorar la mobilitat i a dia d’avui la gran majoria no s’han realitzat.

Incrementar la senyalització de zona escolar i amb reductors de velocitat a la carretera de Vallvidrera just davant de la entrada a la escola de La Floresta.

Instal·lar el segon ascensor a l’estació dels FFCC a l’andana de direcció cap a Barcelona.

 

Serveis urbans

UASC esta denunciant des de fa molts anys la deixadesa o el diferent tracte que rep La Floresta dels serveis de neteja viaria i recollida d’escombraries, especialment en comparació amb el Centre.

Creiem que el servei de neteja que presta la Brigada d’Obres en els carrers sense asfaltar hauran de ser transferits a Valoritza un cop completada la nova pavimentació. La feina principal de la brigada és el petit manteniment, derivar-la a altres tasques fa que el manteniment hagi disminuït fins a nivells inadmissibles.

Apostem perquè sigui públic el quadrant o programació de la neteja regular  en cada sector per fer-ne un millor seguiment per part de les associacions i els mateixos veïns. 

Millorar el manteniment dels carrers sense asfaltar després d’aiguats importants.

Fer un millor manteniment de l’enllumenat.

Millorar la qualitat i el manteniment dels contenidors actuals, especialment les barres d’apertura fàcil amb mans o peus, per facilitar el seu us a les persones grans o de mobilitat reduïda. Desconeixem si la periodicitat de recollida és la necessària.

En els nostres compromisos electorals inclourem la creació, a cada districte,  de la figura d’un responsable de districte per coordinar tot el referent a  manteniments i obres. Aquesta persona estarà present a tots els  consells i grups de treball del districte.

 

Habitatge

Promusa segueix amb l’objectiu  de construir habitatge a La Floresta. Nosaltres estarem d’acord solament si és compleixin una sèrie de paràmetres:

·         Habitatges de lloguer.

·         Facilitats per gent gran i joves del districte.

·         Respectuós amb el medi ambient i respectant la fisonomia del districte.

·         Que abans s’estudiïn si tindrem els serveis necessaris.

Estem a favor de la masoveria sempre que és faci de forma ordenada i amb las màximes garanties jurídiques per els propietaris, deixant molt clar els deures dels que hi viuran.

S’ha d’estudiar també el sistema de pisos i cases compartides entre gent gran i joves. També el fet de que persones grans puguin compartir habitatge com alternativa a  unes residencies que actualment tenen uns costos inaccessibles. Aquestes dos alternatives estan tenint ja una gran acceptació a alguns països d’Europa.

 

 

Altres

Millorar la cobertura per els mòbils.